De Tijd is NU

De Tijd is Nu is de perfecte gids om jouw leven in en na 2018 vorm te geven. 

2018 is een kanteljaar.
De wereld gaat naar een nieuwe ordening. Niet zo maar een industriële revolutie. En die had al heel veel impact op de hele samenleving. De verandering die nu gaande is, heeft te maken met de opkomst van Internet en ICT. De enorme versnelling die hierdoor ontstaat, leidt naar het nulpunt van tijd.

Planetaire shift
Dit loopt tegelijkertijd met een planetaire verandering, die eens in de 2000 jaar voorkomt. We komen uit het tijdperk van vissen en gaan nu het watermantijdperk in. Waterman gaat over technologie en netwerken. Dat is natuurlijk geen toeval.

Leven in het NU
Door de versnelling zijn we in het NU terecht gekomen, alleen ervaren we dat nog niet zo. We denken dat we nog steeds in een lineaire wereld leven, waar alles na elkaar komt. In het Nu gebeurt alles tegelijkertijd. Omdat we gewend zijn lineair te leven, komt er veel te veel tegelijk op ons bord.

Het spirituele NU komt samen, met het NU van alledag. Dit vraagt om een hele andere inrichting van de samenleving. Alles wat niet meebeweegt komt in de problemen. Het is dus belangrijk om te weten hoe die nieuwe wereld in elkaar zit en hoe jij hier jouw plek in kan vinden.

Leestip
Ben je niet gewend om dit soort boeken te lezen. Geen probleem. Het boek is van zowel van voor naar achter te lezen als andersom. Pak er uit wat voor jou zinvol is. Dat kan prima door elkaar heen.

 

De Tijd is NU

De tijd is nu is een aanrader voor iedereen die wil weten wat de uitdagingen van deze ‘tijd’ zijn en hoe daarmee om te gaan.

Klik hier om het boek te bestellen.

Marlies de Vries - De tijd is Nu

4 reacties

 1. Ik heb ‘De Tijd is Nu’ met plezier heb gelezen, en blij ben dat ik het heb gelezen. Het past in het denken over hoe het verder moet met de wereld. In de lijn van Jan Rotmans met zijn ‘In het oog van de orkaan’, en de essaybundel ‘Meer’ onder redactie van Marianne Thieme.
  ‘De Tijd is Nu’ is een stevig boek geworden boordevol informatie. Marlies de Vries wil zo veel mogelijk processen en hun veranderingen beschrijven vanuit een overkoepelende visie, waarbij de tijd een belangrijke rol speelt.
  Tijd als dimensie is voor velen, waaronder ikzelf, een moeilijk begrip, en de auteur besteedt dan ook terecht veel aandacht aan dimensies als sociaal-cultureel begrip. Dat vraagt om een zeer beknopte herhaling. 1e dimensie: eenheid met de natuur en de groep. 2e dimensie onderscheid tussen man, vrouw, mens en dier. 3e dimensie verdere uitsplitsingen naar pluraliteit en diversiteit. 4e dimensie: verder uitsplitsing, fragmentatie, versplintering, complexiteit, wat leidt naar vervreemding. Tijd als dimensie doet haar intrede. Wanneer in de 4e dimensie de tijd naar 0 nadert (bijvoorbeeld doordat we door internet vele gebeurtenissen tegelijk kunnen waarnemen) dan treden we de 5e dimensie binnen, waar samenleving en individu gelijkwaardig zijn, een van buiten naar binnen gericht proces. Het individuele proces is vergelijkbaar met stromingen als mindfulness (Thich Nath Hanh, Eckhart Tolle, etc.). Het naar de samenleving gerichte proces uit zich onder anderen in allerlei netwerken, waarbij communicatie, vooral via internet, een belangrijke rol toebedeeld krijgt. Deze processen worden helder toegelicht, met veel voorbeelden, ook haar eigen ervaringen, waardoor de materie makkelijker toegankelijker wordt. Persoonlijk vind ik het jammer dat het individuele proces en het ‘samenlevingsproces’ apart (maar helder) worden behandeld. Een laatste hoofdstuk met een synthese tussen die beiden had ik graag gezien. ‘De Tijd is Nu’ verschijnt precies op het juiste moment, nu de veranderingen van de 4e naar de 5e dimensie zichtbaar en voelbaar worden. Ik kan het boek aan iedereen, die geïnteresseerd is in veranderingsprocessen van harte aanraden.

 2. Lowie, bedankt voor je mooie reactie. Jouw samenvatting geeft het boek goed weer. Jouw idee voor een hoofdstuk waarin een synthese wordt beschreven tussen het persoonlijke en het samenlevingsproces is wellicht iets voor een later moment.

 3. Om maar even met een tijdskader te beginnen; ik had vorig weekend met erg veel plezier de beide hoofdstukken gelezen die Marlies me stuurde voor een eerste kennismaking, en “pas” nu mezelf de tijd gegund er even iets over te laten horen.
  Zo zeg Marlies, wat een heerlijk heldere “startup” van je boek, een fijne mix van structuur en een persoonlijke inbreng; komt op mij over als een weldoordachte formering, plus een lekkere leesbaarheid van je brede “overall” benadering.
  Dit laatste vind ik dan ook best “grotesk”, in de zin van moedig zeg maar, want je kadert een enorm ruim (hartige) benadering van het onderwerp tijd in al haar vormen, en zie daar dan maar weer een manier in te vinding die het expansieve / het vele terug gaat brengen naar het gekaderde, de eenheid.

  Veelheid vs. deze eenheid, deductie vs inductie, beide ogenschijnlijke contradicties zijn immers ook in o.a. de filosofie ruim vertegenwoordigd. Reden misschien voor een klein feestje der (h) erkenning. Het leest denk ik mede daarom ook erg prettig.
  Wat me ook raakt is dat je erop inzet, zo lijkt het, dat er blijkbaar krachten zijn die sociaal – maatschappelijk voor de troepen blijven uitlopen, in elke dimensie traceerbaar en die zich ook steeds wetmatig door de geschiedenis heen lijkt te herhalen (Nietzsche heeft het er o.a. over gehad). Alsof de tweedeling gezien kan worden een gevolg van een rigoureuze, onherstelbare splitsing tussen diegenen die nét aan wél – en nét aan (of helemaal) niét – het opgelegde tempo kan bijbenen. Met alle dramatische gevolgen van dien. De fricties tussen maatschappij en individu, “men – en de maatschappij – voegt zich maar naar mij, goed – of kwaadschiks”. Of, de competitie tussen oost en west, zowel cultureel als economisch, allemaal uitingen van wat je concreet vaststelt in je boek, dat we aan het begin van een (misschien wel laatste) transitie staan.
  Gaan we er “vernieuwd” uitkomen ? Ben je positief gestemd, of lijdt het allemaal tot een apocalyptisch einde ? De meningen zijn sociologisch – zo heb ik begrepen – alleen al behoorlijk verdeeld, wat op zichzelf aangeeft dat er nog veel actie nodig is tot aan het begin van een stadium van eenheidsbewustzijn.
  Gaat het collectief er een pact mee aan ? In een mooie balans van reciprociteit ? Allemaal intrigerende vragen, en wat – of wie – zal ons daarin op handen dragen ? De religie, wetenschap in algemene zin, technische toepassingen in het bijzonder ? Of gaan we voor totaal andere fundamenten, die we overigens nu misschien nog helemaal niet kunnen kennen. En is ons (on) bewustzijn daarvoor wel al tot enige basis geschiktheid geëvolueerd ?
  Ben zelf niet zo van de time & plan framing, maar ik geef toe, is het soms wel erg handig, ik heb je boek besteld !
  Nogmaals heel erg bedankt ervoor dat je “een intro” met me wilde delen, en oh ja, bijna filosofisch bescheiden, het siert je enorm, om het geheel als “een” overkoepelende visie op…” te benoemen.
  Hartelijke Groet !
  Marcel Hilgersom.

 4. Eric Bonn van Careerfactory over De Tijd is NU

  Ik heb het boek met aandacht gelezen. Het heeft veel diepgang. Je leest het dan ook niet in een keer weg. De essentie is heel herkenbaar, namelijk dat we ons ontwikkelen naar een netwerkmaatschappij. Voor mijn bedrijf heb ik er wel een aantal punten uit kunnen halen die nuttig zijn. Zo is het voor mij handig om te weten hoe organisaties zich gaan ontwikkelen en wat dit betekent voor personeelsbeleid.

  Eric Bonn
  Managing Partner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.